AMALGAM (GRİ) DOLGU SONRASI DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR ŞUNLARDIR :
1. Amalgam dolgu yapıldıktan sonra iki saat süreyle hiçbir şey yemeyiniz.
2. Dolgunuzun tam olarak sertleşmesi ortalama 24 saat sürer. Bu zaman zarfında dolgu yapılan dişinizle çok sert besinler çiğnemeyiniz.
3. Derin dolgularda başlangıç döneminde soğukta ve baskıda ağrı olabilir. Bu normal bir durumdur. Eğer ağrınızın şiddeti zamanla azalıyorsa sorununuz geçecektir. Ağrınızın arttığı durumlarda hekiminize başvurunuz.
4. Dolgunuzda yükseklik olması durumunda ağzınızı kapattığınızda dişinizde oluşan ve yaklaşık bir hafta sonra ortaya çıkan bir ağrı olur. Yüksekliğin alınması için hekiminize başvurunuz.
5. Şayet birden fazla dişinizde amalgam dolgu varsa çatal, kaşık gibi metal cisimler ağzınızda elektriklenmeye sebep olabilir. Şayet böyle bir şey kesin olarak tespit edilirse metal olmayan dolgu maddesi ile değiştirilebilir.
KOMPOZİT ( BEYAZ) DOLGU SONRASI DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR ŞUNLARDIR :
1. Eğer dişinize anestezi yapıldıysa uyuşukluğunuz geçene kadar hiçbir şey yemeyiniz. Anestezi yapılmadığı durumlarda dolgunuz ışıkla sertleştirildiği için hemen kullanabilirsiniz.
2. Dolgunuzda yükseklik olması durumunda ağzınızı kapattığınızda dişinizde oluşan ve yaklaşık bir hafta sonra ortaya çıkan bir ağrı olur. Yüksekliğin alınması için hekiminize başvurunuz.
3. Sert besinler yerken ısırma esnasında dikkatli olmak kompozit dolguların ömrünü uzatmak açısından önemlidir. Diş temizliğinde özelliklede diş fırçalamada kompozit dolgulara dahi nazik davranmak gerekir. Bu dolgunun aşınmasını önlemek ve ya geciktirmek için dikkat edilmesi gereken bir konudur.
4. Derin dolgularda başlangıç döneminde soğukta ve baskıda ağrı olabilir. Bu normal bir durumdur. Eğer ağrınızın şiddeti zamanla azalıyorsa sorununuz geçecektir. Ağrınızın arttığı durumlarda hekiminize başvurunuz.
5. Dolguların renkleri ve kahve, çay gibi boyayıcı yiyeceklerle de hafifçe değişebilmektedir.
KANAL TEDAVİSİ SONRASI DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR ŞUNLARDIR :
1. Kanal tedavisi seansları arasında dişinizi sert besinler çiğnemek için kullanmayınız. Dişinizde geçici dolgu olduğu için dişiniz kırılabilir.
2. Seans aralarında ağrı şikâyetiniz olabilir, pansuman için hekiminize başvurunuz.
3. Seans aralarında yüzünüzde şişme olabilir. Kaygılanacak bir şey yoktur, bu mikroorganizmaların meydana getirdiği bir reaksiyondur ve pansumanlarla düzeltilir. Hekiminize başvurunuz.
4. Kanal tedaviniz bittikten sonra birkaç gün dişinizin üzerine bastırdığınızda ağrı şikâyetiniz olabilir. Bu dönemde o bölgeye yüklenmemeniz gerekmektedir. Bir süre sonra şikâyetiniz geçecektir, geçmediği durumlarda hekiminize başvurunuz.
5. Kanal tedavisi gören dişler canlılığını yitirdiği için esnekliği azalır. Bu nedenle sonrasında kırılma riski çok yüksektir. Dişteki harabiyete göre dişin ağız içinde bulunan kuron kısmının restorasyonu için lütfen hekiminizin önerilerini dikkate alınız. Bu dişinizi uzun süre kullanmanızı sağlayacaktır.
GEÇMİŞ OLSUN